Wat wij nu meemaken is morgen geschiedenis.
De verhalen van mensen over bepaalde periodes of gebeurtenissen zijn even belangrijk als de feiten van toen.
Mondelinge geschiedenis is de methodiek die gebruikt wordt om verhalen te bewaren voor onze nakomelingen.
Concreet gaat het over getuigenissen afnemen met audio of beeld van mensen die hun verhaal nog kwijt willen over een relevant onderwerp. De interviews en hun neerslag worden bewaard in archieven als volwaardige historische bronnen. Vaak worden ze gebruikt als basis voor een publicatie, reportage, toneelstuk etc.
projecten:
Elk kastje zijn verhaal, Beringen
In de mijn van Beringen had iedere mijnwerker zijn eigen kastje in de badzaal. Daarin bewaarde hij zijn werkkleren en persoonlijke spullen. De badzaal was een plaats van ontmoeting en soms ook van verzet. 'Elk kastje zijn verhaal' hoort bij het Mijnmuseum van Beringen. In de kastjes kan je de verhalen beluisteren van de vroegere eigenaars.
MijnMuseum Beringen
Het Mijnmuseum in Beringen is gevestigd op de oude mijnsite. In 2012 krijgt het mijnmuseum een nieuw jasje. Naar aanleiding daarvan worden verschillende ex-mijnwerkers geïnterviewd over hun tijd op de mijn en hun verwerking van de mijnsluiting. Hun relaas wordt opgenomen in de nieuwe museumopstelling.
Barak 15
In Beringen, Limburg, kwamen de eerste Poolse en Italiaanse gastarbeiders vlak na de oorlog toe. In '45 werden ze gehuisvest in de barakkenkampen naast de mijn.
Een bijzondere tijd, die barakkentijd. Eén van de barakken werd terug opgebouwd in 2012. Daarom werden de laatste getuigen geïnterviewd.